Ing. Lukáš Brchl

Absolvent

Lukáš Brchl začínal jako běžný student informatiky na FIT ČVUT a při odevzdávání diplomky si rozhodně nemyslel, že tu bude jednou pracovat. A ještě k tomu vést úspěšnou firmu Dronetag. Dronům se však začal věnovat již za raných studijních dob.

„Nejnáročnější byly poslední ročníky studia. Ještě jako student jsem začal pracovat ve fakultní laboratoři ImproLab a samotnými drony se zabývám již pět let.“

Jeho kariéra se rozjela v listopadu 2018 na Space Application Hackathonu. Lukáš vedl tým studentů, kterému se podařilo zvítězit v kategorii Navigace. Společně pak založili start-upovou firmu Dronetag, která se zabývá vývojem malých nezávislých IoT zařízení pro drony. FIT ČVUT vlastní profesionální dron, na kterém se tato zařízení testují. Klíčovou komponentou celého systému je webová platforma a mobilní aplikace, ve které uživatelé mohou například sledovat provoz okolních dronů. Dron je nejčastěji využíván se zrcadlovkou s vysokým rozlišením, a to pro tvorbu detailních 3D modelů.

Za největší dosavadní úspěch považuje Lukáš Brchl výhru hlavní ceny v mezinárodní soutěži Galileo Masters. Dále zorganizoval první hackathon na ČVUT – HackFIT 2020. Vystupoval rovněž na konferencích, jako jsou Future Port Prague, DronFest nebo DronEdge.

Za obsah stránky zodpovídá: Ing. Zdeněk Muzikář, CSc.