Dva diplomy najednou v Double degree programu na FIT ČVUT získala první absolventka

2. 5. 2024Ivana Macnarová

Fakulta informačních technologií ČVUT v Praze (FIT ČVUT) připravila ve spolupráci s University of Antwerp (UAntwerp) novou magisterskou specializaci Digital Business Engineering (DBE). Studenti mají unikátní příležitost si v mezinárodním prostředí rozšířit mezioborové znalosti, jak v ekonomii, tak v informačních technologiích. Této příležitosti využila Ing. Wanaka Mannaert, MSc., která je první absolventkou Double degree programu na FIT ČVUT z UAntwerp. Studiem na dvou prestižních univerzitách zároveň získala dva diplomy, dva tituly a rozšířila si své akademické znalosti a možnosti budoucího uplatnění.

Na domácí univerzitě studovala Wanaka Mannaert specializaci Business Engineering s řadou předmětů zaměřených na ekonomiku, management a podnikání, ale předměty s výukou zabývající se informatikou ve studijním programu nebyly. Využila proto nové příležitosti a přihlásila se k magisterskému studiu informatiky na FIT ČVUT v rámci nového Double degree programu. Většina jejich spolužáků z UAntwerp po absolvování nachází uplatnění jako konzultanti, funkční nebo datoví analytici. Dvě kvalifikace otevírají Wanace Mannaert širší příležitosti v mezinárodním akademickým i business prostředí.  

„Možnost věnovat se studiu informačních technologií na FIT ČVUT v Praze jsem uvítala. Technické předměty mě vždycky bavily a po jejich studiu jsem pokukovala. Přihlásit se ke studiu specializace DBE, která je výhradně vyučována v anglickém jazyce, mi přišlo jako skvělý nápad. Mám ráda výzvy a další studium v rámci Double degree programu jsem vítala. Motivací pro mě bylo určitě i rozšíření mé kvalifikace a možnost širšího uplatnění na trhu práce,“ vysvětluje Wanaka Mannaert.

Absolventi programu Double degree naleznou uplatnění téměř ve všech oblastech podnikání, protože v dnešní době nepředstavují informační technologie pouze programování, ale jsou nepostradatelné ve všech odvětvích. Propojení businessu, a právě informačních technologií je tedy logickým krokem, který poskytne studentům konkurenční výhody v jejich budoucím působení a výběru zaměstnání.

„Se získáním dvou diplomů a dvou titulů najednou mám možnost skloubit své ekonomické, manažerské i IT znalosti. Mohu pracovat jako vývojář, zároveň programovat a věnovat se i datové analýze. Studium DBE mi ukázalo různé způsoby myšlení, naučilo mě se podívat na problém z různých perspektiv. Získala jsem zajímavé zkušenosti, větší sebevědomí a hodně jsem se naučila,“ dodává Wanaka Mannaert.    

Za obsah stránky zodpovídá: Bc. Veronika Dvořáková