Informatické večery: Od předmětu BI-OOP k type-safe SQL queries ve Scale

Kdy

11. 12. 2023
18:00

Kde

Posluchárna T9:107

Thákurova 9, Praha 6

Záznam

YouTube

Zajímá vás, jaké to je spolupracovat s tvůrcem vašeho oblíbeného programovacího jazyka? V přednášce v rámci cyklu Informatické večery vám o tom bude vyprávět Martin Kučera, absolvent FIT ČVUT v Praze. Poví vám svůj příběh o tom, jak si tuto nevšední zkušenost zažil. Scalu si poprvé vyzkoušel na předmětu Object-Oriented Programming (BI-OOP) a okamžitě ho zaujala. O tři roky a několik náhodných rozhodnutí později se ocitl v laboratoři ve Švýcarsku, kde tento jazyk vznikl.

Ve druhé části přednášky společně prozkoumáte koncept type safety, který je v moderních programovacích jazycích čím dál relevantnější. Nahlédnete do knihovny Tyqu, která umožňuje komunikovat s databázemi přirozeným způsobem přímo ve Scale – bez použití SQL. Martin vám ukáže, jak pokročilé funkce ve Scale umožňují takovou knihovnu jednoduše a zároveň efektivně implementovat.

Pro pochopení přednášky není potřeba znalost Scaly. Předpokládá se však základní znalost SQL, objektového a funkcionálního programování.

Záznam přednášky

O přednášejícím

Martin Kučera získal bakalářský titul na FIT ČVUT a následně pokračoval v magisterském studiu na prestižní ETH Zürich. Své akademické cesty zakončil diplomovou prací na EPFL pod vedením Prof. Martina Oderskeho. O výsledcích své práce přednášel mimo jiné na konferenci Scala Days Madrid. Je spoluzakladatelem dobročinného projektu Milý Ježíšku a byl zařazen také do Forbes 30 pod 30. V současnosti působí jako Scala vývojář ve společnosti Ematiq.

Za obsah stránky zodpovídá: Bc. Veronika Dvořáková