Adam Zvada je startupový optimista. Využívá svůj tech background a nabité byznys zkušenosti na identifikaci a řešení problémů. Vystudoval teoretickou informatiku a datové vědy na FIT ČVUT a během studií založil několik startupů (JobJob, Fuzee, Qusion, Cognitic, GoDeliver), díky kterým získal praktické zkušenosti v rámci startup ekosystému a pochopení, jak tvořit (ne)funkční startup.

Adam společně s kamarádem Davidem Mokošem (vystudoval bakaláře na FIT) založili NFTScoring, NFT analytickou platformu, která pomáhá nacházet zajímavé investiční příležitosti na NFT trhu. Jako teprve třetí český startup se NFTScoring dostal do prestižního amerického akcelerátoru YCombinator, kde uspěje jen hrstka nejlepších z celého světa. Pár měsíců od založení se jeho zakladatelům podařilo získat investici v částce 37 milionů korun, což je v České republice ojedinělé.  

„Myšlenka na založení NFTScoring vzešla z uvědomění si, že NFT jsou spjaté hlavně se společenským děním a sociální komunitou. Zjistili jsme, že hlavními platformami, kde se o NFT diskutuje, je Twitter a Discord, a že čím víc se o NFT mluví, tím roste i jeho cena.“ 

Samotní zakladatelé už spolupracují na několikátém projektu. Adam Zvada a David Mokoš společně během studia pracovali pro firmu Avast, kde se zaměřovali na analýzu dat a aplikaci algoritmů umělé inteligence a strojového učení pro identifikaci počítačových virů. Rozhodli se ale Avast opustit, aby měli více času na své vlastní projekty.

Založili agenturu Cognitic zaměřenou na umělou inteligenci a pak společně pracovali na startupu logistické platformy GoDeliver, který následně pomáhal i při koronavirové pandemii rozvážet lidem v karanténě potraviny. Projekt funguje na principu zapojení kurýrů-dobrovolníků z řad veřejnosti, kteří rozváží nezbytné prostředky potřebným. Platformu, která původně vznikla, aby pomáhala firmám s rozvážením zásilek. Zvada je také spoluzakladatelem aplikace Fuzee, která efektivně propojuje různé způsoby dopravy v Praze. Fuzee kombinuje aktuální jízdní řády MHD, uživatelovu polohu, dostupnost jízdních kol a pěší chůzi.

Za obsah stránky zodpovídá: Ing. Zdeněk Muzikář, CSc.