Zápis ze 16. zasedání Akademického senátu konaného dne 1. 12. 2023

Na 16. zasedání AS FIT se schvaloval Návrh rozpočtu fakulty na rok 2023, Podmínky pro přijetí do doktorského studia a také se senát vyjadřoval k Záměru akreditovat studijní program Učitelství informatiky pro střední školy.

Program schůze

  1. Schválení programu 16. zasedání AS FIT
  2. Kontrola a schválení zápisu z 15. zasedání AS FIT
  3. Informace o dění v mailové konferenci AS FIT a usneseních přijatých per-rollam
  4. Informace od volební komise k volbám do AS FIT a AS ČVUT
  5. Vyjádření k Záměru akreditovat studijní program Učitelství informatiky pro střední školy
  6. Schválení Návrhu rozpočtu fakulty na rok 2023
  7. Schválení Podmínek pro přijetí do doktorského studia pro AR 2024/25
  8. Nominace delegáta do RVŠ za FIT ČVUT
  9. Různé
1.

Schválení programu 16. zasedání AS FIT

V. Miškovský přivítal všechny senátory, zástupce vedení fakulty a hosty na 16. zasedání Akademického senátu FIT. Řízení zasedání se ujal 2. místopředseda, jelikož J. Mertlová, 1. místopředsedkyně, byla ze zasedání omluvena.

V. Miškovský následně představil návrh programu. T. Nováček požádal o vložení bodu o informování ze strany volební komise o proběhlých volbách do akademických senátů. Dále se senátoři shodli, že z důvodu omluvy pana děkana ze zasedání vynechají body Návrh na vznik Legislativní komise AS FIT a Zveřejňování interní legislativy fakulty ze zasedání.

Další návrhy na úpravu programu již nebyly, proto V. Miškovský uzavřel diskuzi, představil návrh usnesení a požádal senátory o hlasování.

  • Usnesení: AS FIT schvaluje program 16. zasedání AS FIT s doplněním „Informace od volební komise k volbám do AS FIT a AS ČVUT“ před bod „Vyjádření k Záměru akreditovat studijní program Učitelství informatiky pro střední školy“ a vypuštěním bodů „Návrh na vznik Legislativní komise AS FIT“ a „Zveřejňování interní legislativy fakulty“.
  • Hlasování: Pro – 7, Proti – 0, Zdržel se – 0
  • Usnesení bylo přijato.
2.

Kontrola a schválení zápisu z 15. zasedání AS FIT

V. Miškovský představil tento bod a otevřel diskuzi. Na úvod informoval senátory, že většina poznámek byla technického charakteru a byla již zapracována. Dále byly prodiskutovány některé poznámky obsahového charakteru, které byly po diskuzi zapracovány.

Nikdo z přítomných neměl žádné další připomínky k návrhu zápisu, proto V. Miškovský uzavřel diskuzi a požádal senátory o hlasování.

  • Usnesení: AS FIT schvaluje zápis z 15. zasedání AS FIT.
  • Hlasování: Pro – 7, Proti – 0, Zdržel se – 0
  • Usnesení bylo přijato.
3.

Informace o dění v mailové konferenci AS FIT a usneseních přijatých per-rollam

V. Miškovský představil tento bod a předal slovo předsedovi senátu.

T. Nováček informoval o stěžejních bodech, které byly zaslány do mailové konference:

  1. Informace o diskuzi kandidátů do AS FIT, resp. AS ČVUT.
  2. Stav Serverovny FIT k roku 2023 – děkan zaslal podklady pro realizaci projektu Serverovny za uplynulé měsíce včetně výhledu dalších akcí.
  3. Štěnice na Strahově – informace od předsedkyně KSÚZ AS ČVUT k problémům se štěnicemi na kolejích Strahov včetně instruktážních materiálů.

Dále T. Nováček informoval přítomné o přijatém usnesení, které senátoři schvalovali per-rollam:

Usnesení PR/15: AS FIT schvaluje prospěchová stidpendia za letní semestr akademického roku 2022/2023 v celkové výši 886 500 Kč.
Seznam hlasujících: Bařinka NEHLASOVAL, Jeřábek NEHLASOVAL, Knop PRO, Kolský PRO, Meinlschmidt PRO, Mertlová PRO, Miškovský PRO, Nováček PRO, Suchý PRO, Valla PRO

Další informace k tomuto bodu programu již nebyly, proto V. Miškovský poděkoval, uzavřel diskuzi a přešel k další části schváleného programu.

4.

Informace od volební komise k volbám do AS FIT a AS ČVUT

V. Miškovský představil tento bod a předal slovo předsedovi senátu. T. Nováček ve stručnosti shrnul informace od předsedy volební komise – oboje volby (do AS FIT i AS ČVUT) splnily podmínky pro platnost voleb, do obou senátů byli zvoleni kandidáti.

Další informace již nebyly, proto V. Miškovský poděkoval, uzavřel diskuzi a přešel k dalšímu bodu.

5.

Vyjádření k Záměru akreditovat studijní program Učitelství informatiky pro střední školy

V. Miškovský představil tento bod a otevřel diskuzi. T. Nováček zmínil, že senátor O. Suchý zasílal připomínky, z důvodu nepřítomnosti O. Suchého i Z. Muzikáře navrhl tento bod přeskočit, než proděkan dorazí na zasedání.

(Pokračování po příchodu proděkana Z. Muzikáře)

Z. Muzikář informoval senátory, že poznámky od O. Suchého do akreditačního spisu zapracoval. Také byly zapracovány připomínky od O. Suchého do sebehodnotící zprávy. Po komunikaci s O. Suchým obdržel potvrzení, že se zmíněnými opravami je spokojen.

Finální akreditační spis má v tuto chvíli u sebe prof. Dvořáková z MÚVS, ze strany FITu je již vše v pořádku. V současné chvíli proto žádá senátory o vyjádření souhlasu k Záměru. Následně bude spuštěn administrativní proces před samotným zasláním spisu na NAÚ, které je očekáváno začátkem roku 2024.

T. Nováček poděkoval Z. Muzikářovi a O. Suchému za projití dokumentu a zapracování připomínek. Na závěr zmínil, že senátoři již na minulém zasedání tento bod projednávali, a tedy nic nebrání vyjádření souhlasu s tímto záměrem.

Další poznámky do diskuze nebyly, proto V. Miškovský uzavřel diskuzi a požádal senátory o hlasování.

  • Usnesení: AS FIT se souhlasně vyjadřuje k záměru akreditovat studijní program Učitelství informatiky pro střední školy.
  • Hlasování: Pro – 7, Proti – 0, Zdržel se – 0
  • Usnesení nebylo přijato.
6.

Schválení Návrhu rozpočtu fakulty pro rok 2023

V. Miškovský představil tento bod a otevřel diskuzi.

T. Nováček na úvod diskuze informoval senátory, že návrh rozpočtu byl detailně diskutován na zasedání Hospodářské komise AS FIT, která vydala doporučení pro akademický senát, aby návrh rozpočtu schválil. L. Smítková Janků doplnila informaci, že se snažila zapracovat některé připomínky od členů Hospodářské komise již do současného návrhu rozpočtu (formátování jednotlivých tabulek, aby struktura byla stejná napříč jednotlivými součástmi).

D. Knop se dotázal na dvě otázky z Připomínkového dokumentu k návrhu rozpočtu – proběhlo vyjasňování nekonzistence navrhovaných částek – tato situaci vznikla ve chvíli, kdy je již většina financí vyplacena. Následně se D. Knop dotázal na rozpočet cestovného pro postdoc pozice – v současné chvíli není nastavena standardní položka. Odpovědí bylo, že tyto peníze jsou rozpočtovány v rámci fondů.

L. Bařinka doplnil, že hlavním smyslem je nyní primárně nastavit trend projednávání návrhu rozpočtu, aby všichni zúčastnění od 1. ledna nového roku věděli, s jakými financemi se pracuje. Následně požádal paní tajemnici o doplnění jejích odpovědí do Připomínkového dokumentu pro snazší diskuzi nad dalšími návrhy rozpočtů.

Další poznámky k návrhu již nebyly, proto V. Miškovský uzavřel diskuzi a požádal senátory o hlasování.

  • Usnesení: AS FIT schvaluje návrh rozpočtu fakulty pro rok 2023.
  • Hlasování: Pro – 5, Proti – 0, Zdržel se – 2
  • Usnesení bylo přijato.
7.

Schválení Podmínek pro přijetí do doktorského studia pro AR 2024/25

V. Miškovský představil tento bod a předal slovo panu proděkanovi.

Š. Starosta na úvod představil návrh Podmínek a poděkoval za připomínky, které se snažil zapracovat. Následně došlo k vyjasnění některých otázek týkajících se podmínek pro zkušební komisi a formulace některých postupů v rámci Přijímacího řízení.

Další připomínky již nebyly, proto V. Miškovský uzavřel diskuzi, představil upravené usnesení a požádal senátory o hlasování.

  • Usnesení: AS FIT schvaluje Podmínky pro přijetí ke studiu do všech forem doktorských studijních programů FIT ČVUT pro akademický rok 2024/2025 po zapracování připomínek.
  • Hlasování: Pro – 7, Proti – 0, Zdržel se – 0
  • Usnesení bylo přijato.

L. Bařinka zmínil, že současný systém předkládání dokumentů včetně jejich editace je velice neefektivní a bylo by vhodné, aby se senátoři zamysleli nad úpravou podmínek pro předkládání dokumentů. T. Nováček zmínil, že pro některé dokumenty již byl nastaven systém, kdy na Google Disk se nahrávají pouze odkazy na editovatelné dokumenty. Dále zmínil, že jedním z možných návrhů je převedení všech dokumentů AS FIT z Google Disku na fakultní SharePoint. Dále proběhla diskuze přítomných o formátování a verzování předkládaných dokumentů.

L. Smítková Janků informovala, že celá administrativní část fakulty pracuje v systémech Microsoft, jelikož většina šablon (i ze strany rektorátu) je ve formátech programů Microsoft. Tuto informaci potvrdil i proděkan Š. Starosta. S. Jeřábek zmínil, že je možné se inspirovat například v předkládání dokumentů do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. Z diskuze vznikl konstruktivní návrh – pokud není možné vytvoření změnového dokumentu, může být vedlejší dokument se seznamem změn.

Další poznámky do diskuze nebyly, proto V. Miškovský uzavřel diskuzi a přešel k dalšímu bodu programu. Během této diskuze se z Teams odpojil T. Valla, čímž se akademický senát stal neusnášeníschopným a mohl tedy pouze pokračovat v diskuzi nad dalšími body programu.

8.

Nominace delegáta do RVŠ za FIT ČVUT

V. Miškovský představil tento bod a předal slovo předsedovi senátu. T. Nováček zmínil prosbu předsedy AS ČVUT k nominaci delegáta do RVŠ. Současná delegátka, prof. Kubátová, již nechce ve své pozici pokračovat. V současné chvíli nemá akademický senát žádného kandidáta.

Po krátké diskuzi požádal T. Nováček senátora S. Jeřábka, aby zvážil přijetí nominace na tuto pozici. Z diskuze také vyplynulo, že se senátoři o této nominaci mohou usnést per-rollam hlasováním.

Další poznámky do diskuze nebyly, proto V. Miškovský uzavřel diskuzi a přešel k dalšímu bodu programu.

9.

Různé

V. Miškovský otevřel diskuzi v bodě Různé a požádal senátory o náměty do diskuze.

S. Jeřábek zmínil, že členům akademického senátu přišel podnět v podobě otevřeného dopisu ohledně vyjádření podpory pro Manželství stejnopohlavních párů. Před zasedáním proběhla dlouhá interní diskuze, v rámci které se senátoři většinově shodli, že se k otevřenému dopisu nebudou vyjadřovat. S. Jeřábek zmínil, že AS FIT očekával vyjádření ze strany AS ČVUT, dle dostupných informací se však takové vyjádření prozatím nechystá. Osobně je názoru, že se jedná o společenské, lidskoprávní a apolitické téma, a proto by byl rád, kdyby se projednalo.

Následně proběhla diskuze senátorů ohledně zaslaného otevřeného dopisu na toto téma. Z diskuze vyplynulo, že senátoři primárně řeší otázku, zda by vyjádření mělo směřovat ke zmíněnému dopisu, nebo k myšlence jako takové. Dále se shodli, že diskuzi budou vést dále prostřednictvím interních komunikačních kanálů senátu.

Další body k diskuzi již nebyly, proto V. Miškovský poděkoval všem senátorům, členům vedení a hostům za přítomnost a ukončil zasedání ve 12:40.

Za obsah stránky zodpovídá: Ing. Jan Řezníček