Bc. Eliška Helikarová

Studentka

Eliška Helikarová se už od dětství chtěla věnovat vážné hudbě a informatika ji vůbec nezajímala. Vystudovala hudební gymnázium a následně pokračovala ve studiu hudby na VŠMU v Bratislavě a poté na Islandu, kde získala bakalářský titul z Iceland University of the Arts.

Právě na Islandu se začala ve svém volném čase zabývat programováním. V rámci samostudia si prošla úvodním kurzem od Harvardu „CS50: Introduction to Computer Science“. Programování ji zaujalo natolik, že se po svém návratu přihlásila na FIT ČVUT, byla přijata a pro své studium si vybrala specializaci Informační bezpečnost.

„Vždycky jsem obdivovala lidi, kteří rozuměli technice. Až ve 23 letech jsem přišla na to, že i mě by informatika mohla bavit. Proto jsem se rozhodla přihlásit na FIT. A jsem za to moc ráda. Studium bylo sice náročné, ale dodalo mi nejen vědomosti, ale také sebevědomí a vytrvalost při řešení obtížnějších problémů.“

Studium v roce 2023 úspěšně ukončila svou bakalářskou prací Analýza anonymity aplikace Anketa ČVUT. Se svou závěrečnou prací se přihlásila do soutěže pro studentky SHE STEM Award 2023 a ze 40 přihlášených se dostala až do finále a celkově se umístila na 3. místě.

V současnosti pokračuje v magisterském programu na FIT ČVUT, pracuje na poloviční úvazek v mezinárodní firmě Deutsche Boerse AG v oddělení RISK IT, kde testuje webové aplikace.

Do budoucna se chce věnovat jak hudbě, jako svému koníčku, tak i profesně programování, které ji dává mnoho příležitostí a které ji hlavně baví.

Za obsah stránky zodpovídá: Ing. Zdeněk Muzikář, CSc.