Mgr. Tomáš Sýkora

Absolvent

Po všeobecném osmiletém gymnáziu se rozhodl studovat informatiku pro možnost širokého uplatnění. Otevřeně přiznává, že jeho předchozí IT zkušenosti byly pouze na úrovni pokročilejšího uživatele PC. O to víc oceňuje, co vše se na FIT ČVUT naučil během bakalářského studia specializace Softwarové inženýrství. Výuka pragmaticky sestaveného mixu matematiky a programování mu otevřela cestu nejprve k tvorbě vzdělávacích her a pak i k inovacím ve vzdělávání obecně.

„Vždy jsem si přál dělat něco s přesahem. Informační technologie beru jako prostředek ke zlepšování světa. Přidejte se též!“

Ač se zprvu v letech 2011–2014 věnoval „aktivismu“ jako propagátor bikesharingu nebo při spoluzakládání organizace Zachraň jídlo, nakonec si jako své poslání vybral věnovat se vzdělávání. Velkou roli v tom sehrála zkušenost spolupráce s experty na vzdělávání na prototypu své první výukové aplikace v rámci softwarového týmového projektu. Následovala bakalářská práce, ve které se zaměřil na tvorbu softwaru pro rozvoj malých dětí. Za ni získal 1. místo v soutěži ICT Diplomová práce roku 2014. Výuková hra Jdu do školy vznikla v návaznosti na bakalářskou práci a zahrály si ji již desetitisíce dětí v celé České republice. V rámci Erasmu pobýval v nizozemském Utrechtu a po návratu navázal magisterským programem Studia nových médií na FF UK.

Ještě při studiu spoluzaložil se spolupracovníky z týmového projektu svou první firmu TechSophia. Jejím cílem bylo a je smysluplné využití technologií ve vzdělávání. Značný úspěch zaznamenala dodnes populární výuková hra Matemág právě z dílny TechSophia. Ta byla také oceněna 1. místem v podnikatelské soutěži Nastartujte se a patřila dle veřejnosti mezi top 3 inovace v rámci udělování cen Eduína 2017. Hra také posloužila jako výzkumný materiál pro zkoumání vlivu příběhu na výukovost. Výsledky studie byly publikovány v recenzovaném časopise s vysokým impaktem British Journal of Educational Technology.

Jako CTO společnosti iSophi Education, při jejím založení také stál, se v posledních letech věnuje inovacím v předškolním vzdělávání. Je spolutvůrcem systému Moje iSophi, který pomáhá ve více jak 1000 školek s individualizací vzdělávání. Mezi aktivity společnosti patří i prošlapávání cest jako například využití AI ve školství.

Za obsah stránky zodpovídá: Ing. Zdeněk Muzikář, CSc.