Ing. Jiří Melnikov

Závěrečné práce

Bakalářské práce

Implementace knihovny a aplikace pro ovládání LCD monitorů NEC X463UN

Autor
Patrik Faistaver
Rok
2015
Typ
Bakalářská práce
Vedoucí
Ing. Jiří Melnikov
Oponenti
Ing. Jiří Chludil
Anotace
Tato bakalářská práce se zabývá návrhem a implementací knihovny v jazyce C++ pro ovládání LCD monitorů NEC X463UN. Knihovna bude umožňovat nastavování parametrů monitorů, jako je jas, kontrast, podsvícení a další. Sou- částí práce je vytvoření ukázkové aplikace používající tuto knihovnu. V řešení bylo využito analýzy technické dokumentace monitorů. Knihovnu i ukázkovou aplikaci se podařilo úspěšně zrealizovat a jsou nasazeny v síťové a multime- diální laboratoři SAGElab Českého vysokého učení technického v Praze pro ovládání tamní stěny dělených displejů.

Modul jádra v operačním systému Linux pro vytvoření virtuálního zdroje videa

Autor
Ján Sebechlebský
Typ
Bakalářská práce
Vedoucí
Ing. Jiří Melnikov
Oponenti
Ing. Jiří Chludil

SAGELab - Bezdotykové ovládání

Autor
Lukáš Sedláček
Rok
2015
Typ
Bakalářská práce
Vedoucí
Ing. Jiří Melnikov
Oponenti
Ing. Jiří Chludil
Anotace
Práce se zaměřuje na problém bezdotykového ovládání vizualizačního prostředí SAGE2. Hlavním tématem je analýza dostupných řešení bezdotykového ovládání telestěny a zařízení určených ke snímání pohybu. Rešerše také obsahuje návrh vlastní aplikace řešící zadaný problém. Cílem bakalářské práce je tedy návrh a implementace prototypu aplikace, který zprostředkuje bezdotykové ovládání prostředí SAGE2 pomocí výše zmíněného zařízení. Závěrem jsou poznatky získané z uživatelského testování aplikace a doporučení pro další rozvoj aplikace.

SAGELab - Distribuované zobrazování obrazových dat ve vysokém rozlišení na zařízení SAGE

Autor
Jiří Kubišta
Rok
2015
Typ
Bakalářská práce
Vedoucí
Ing. Jiří Melnikov
Oponenti
Ing. Jiří Chludil
Anotace
Systém SAGE umožňuje týmům uživatelů spravovat jejich data na stěně složené z mnoha displejů. Pomocí vizualizací a animací mohou uživatelé zobrazovat velké množství informací a manipulovat s nimi. Cílem této práce je analyzovat a využít technologie pro ukládání a zobrazování obrazových dat s rozlišením v řádu gigapixelů a pomocí těchto technologií implementovat aplikaci pro distribuované zobrazování obrazových dat na zařízení SAGE.

SAGELab - REST rozhraní zařízení SAGE

Autor
Ondřej Brém
Rok
2015
Typ
Bakalářská práce
Vedoucí
Ing. Jiří Melnikov
Oponenti
Ing. Jiří Chludil
Anotace
Tato práce se zaměřuje na zpřístupnění technologií Ultra HD v laboratoři SAGE široké veřejnosti. Laboratoř umožňuje přístup k telestěně uživatelům z širokého spektra oborů mimo IT. Tato práce má umožnit propojení uživatelsky přívětivých UI zařízení s telestěnou tak, aby byla odstraněna technologická bariéra v jejím využití. Rešeršní část práce analyzuje možnosti systémy SAGE2, který slouží k obsluze telestěny a možnosti napojení různých ovládacích prvků na tento systém. V další části práce je navrženo a implementováno API pro propojení telestěny s aplikací na mobilní platformě Android. Rozhraní je navrženo tak, aby jeho využití bylo co nejsnazší a nejuniverzálnější. Zároveň je kladen důraz na poskytnutí funkcí nezbytných k dobrému UI na platformě Android. V závěru práce jsou shrnuty výsledky testování funkčnosti rozhraní a jeho propojení jak s telestěnou, tak s aplikací platformy Android.

SAGELab - Správa multimediálních materiálů na cloud úložišti

Autor
Roman Svoboda
Rok
2015
Typ
Bakalářská práce
Vedoucí
Ing. Jiří Melnikov
Oponenti
Ing. Jiří Chludil
Anotace
Cílem této bakalářské práce je navrhnout, implementovat a otestovat backend do týmově vyvíjené webové aplikace, na jejíž implementaci nyní spolupracuje několik bakalantů. Aplikace je zaměřená na přípravu prezentace multimediálního obsahu pro zařízení SAGE (stěna dělených displejů s rozlišením 9600 $\times$ 4320 pixelů na FIT ČVUT). Backend implementovaný jako RESTful Web API bude poskytovat rozhraní pro upload a správu multimediálních datových souborů v rámci vybraného cloudového úložiště. V první kapitole práce je čtenář seznámen s teorií Cloud computingu, ve druhé kapitole je popsána řešená problematika, a to včetně nastínění možností jejího řešení. Třetí kapitola obsahuje analytickou část práce, která zahrnuje zejména analýzu funkčních a nefunkčních požadavků a také rešerši cloudových softwarů a služeb. Ve čtvrté kapitole jsou vysvětleny implementační technologie a architektury, kterých bylo využito. Pátá kapitola popisuje celkový průběh realizace a šestá líčí způsob testování implementace, včetně zhodnocení výsledků a procesu testování. V závěru jsou souhrnně vyhodnoceny dosažené cíle a je zde nastíněna možnost dalšího pokračování v této práci.